Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky (2022) 46%

Med ett tidigare försvunnet doft- och smaksinne som nu känns i stort sett helt återställt är det skoj att åter kunna fortsätta med lite förhoppningsvis kul och informativt whiskybloggande! Som alltid (och för julefridens skull utifall julklapparna kluckar) kan det vara på sin plats att påminna om att smaken är som baken (kluven) och där allas våra intryck givetvis är helt personliga – och att det därför inte heller finns några rätt eller fel utan bara åsikter. 😋

Denna nya Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky 46% är en NAS-whisky (ej åldersangiven) ifrån den oberoende buteljeraren Fox Fitzgerald och som också har den kanske något mera kända whiskyserien Rest & Be Thankful i sitt sortiment. Mr. Peat är en naturligt färgad, ej kylfiltrerad och torvrökig whisky som har mognat, lagrats och buteljerats i Scotland och som kan hittas i det något lägre prissegmentet (449 kr) här i Sverige – säljstart 19/10 – 2022. Vilket det exakta destilleriet denna heavily peated-whiskyn kommer ifrån hålls hemlig men där en gissning på Islay (kanske Laphroaig?) inte ligger alltför långt bort.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad whisky.

Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky 46%Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky 46%
 
 WHISKY: Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky
 STYRKA: 46%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS
 REGION: Scotland  TYP: Singlemalt PRIS: 449 kr
 DESTILLERI: ?  SB-ART NR:  58578
 PRODUCENT: Fox Fitzgerald Brands  LEVERANTÖR: Northern Beverages
 ÖVRIG INFO: Fattyp: ex-Islayfat av amerikansk ek
 
Mina omdömen: Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky (2022) 46%

Mr. Peat Single Malt Scotch Whisky 46%DOFT: Tändstickssvavel, söt torv, BBQ och utbrunnen brasa är några av de tydligaste inslagen. Här finns och som också nämns på etiketten en viss vegetabilisk peatighet som jag även uppfattar som lite lemonsyrlig. God men inte fullt så rökig doft som jag på förhand hade trott.

SMAK: Denna ljusa malten bjuder gommen på en god peatyness i smaken och där det åter hittas inslag av vegetabilisk torv, lättare askrökighet, och grillkorv. Med ganska hög sötma och med en lite underliggande jordighet.

ESMAK: Även de avslutande tongångarna är ganska torviga och har en sötare rökton i sig. Saknar kanske lite djupare karaktär och där den något råa eftersmaken gärna hade fått vara ännu längre och fylligare.

HELHET: En torvig rökwhisky med lite råare karaktär men där de rökiga inslagen ändå bjuder på en hel del njutbara passager. Dessutom till ett ganska trevligt pris. En kul och trevlig rökwhisky som väcker lite nyfikenhet och som man gärna kan bjuda (och ödsla) sina kanske lite mera nogräknade maltvänner på!

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Notering: 221220, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 224 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *