Selected Malts Zippin Smoke (2022) 50,1%

Efter några efterlängtade och sköna (men lite kalla och isiga) semesterdagar i Branäsbackarna med trevligt boende och med tillhörande härlig utförsskidåkning så har det blivit dags att få presentera mina helt personliga smaknoter på det flytande godiset som också fick följa med på denna lilla vintertrippen…

   

Zippin Smoke är den sista batchen ur det som vi kallat Zippin whisky. Smoke kom till som så mycket annat i vår värld av en slump. Det var en ren tillfällighet under en av våra fatprovardagar. En idé kom upp kring zippin blenden och vad som skulle hända om vi skulle utveckla den till en mer rökig variant?

Vi prövade att tillsätta en kraftigt rökig Islay whisky till original blenden. Vi testade att lägga till en rökig Bunnahabhain (Staoisha) och vi insåg direkt att detta var något speciellt. Vi beslöt direkt att separera ett fat med de sista dropparna från Zippin original blenden och lägga till denna rökiga whiskyn och försöka skapa en ny dimension och en mer robust och rökig Zippin. Vi lät sedan whiskyn mogna och gifta ihop sig i nästan ett år innan vi buteljerade under hösten 2022.” //Selected Malt

Detta är en whiskypost baserad på en privat inköpt flaska till freddeboos-bloggen.

Selected Malts Zippin Smoke (2022) 50,1%
 
 WHISKY: Zippin Smoke
 STYRKA: 50,1%  ÅR: 2022 ÅLDER: NAS (ca 9 år)
 REGION: Skottland  TYP: Blended PRIS: 499 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Bunnahabhain (Staoisha))  SB-ART NR:  58624
 BUTELJERARE: Selected Malts  LEVERANTÖR: Selected Malts
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Refill Sherry butt, Antal flaskor: 612 st
 
Mina omdömen: Selected Malts Zippin Smoke (2022) 50,1%

DOFT: Dominant torvrökig ton som har lite citrus-iga inslag i sig och som stöttas upp av en något dovare och fruktinspirerad nyans. Tycker det är en ganska fyllig doft med en del ”Islay”-känsla i sig. Helt klart njutbart!

SMAK: Lätt fruktklingande inledning som även låter lite mer bourbonfatiga inslag komma fram tillsammans med en del torvig rökighet. Uppfattar den som lite mer ”Islay”-inspirerad på doften än i smaken där den känns mera som bara ”smoky” i rökinslaget och saknar lite grann av de förväntade djupgående inslagen.

ESMAK: En god rökwhisky som bjuder på ganska långtgående nyanser även om det kanske saknas lite djup. Med nyanserande ekfatsinslag som har liten fruktighet i sig och med lätta och kryddiga toner som finns närvarande ända fram till målgång.

HELHET: Gillar man rökig whisky (och då gärna ifrån Islay) så finns set ganska goda förutsättningar för att man kommer gilla denna. Kanske inte det allra bästa (eller fylligaste) man har smakat men ändå en god kombination av rök och fruktig malt och där det även finns en del torvighet at njuta av. Vill man att denna lilla godingen på 50 cl-flaska skall räcka länge kan man ju alltid späda sin dram med nån försiktig droppe vatten… (Och så bjuder man inte på den till några andra!) 😉😝

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

Notering: 230204, FAN

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *