Daftmill Single Cask Sherry Butt (2011) 60,3%

Från ett noga utvalt fat ifrån distributörerna Berry Bros & Rudd så får enbart vi i Sverige den 9/6 möjligheten att kunna ta del av denna sherrywhisky ifrån Lowland-destilleriet Daftmill.

Whiskyn Daftmill Single Cask Sherry Butt (2011) 60,3% är som namnet antyder en singlemalt som legat på ett first fill sherry-fat och som tidigare innehållit Oloroso sherry och som destillerades dagen innan julaftonen år 2011. (Totalt släpps 630 st flaskor i ett antal av Systembolagets butiker)

”Daftmill är ett typiskt litet destilleri som fått ta plast på en bondgård och där det är bröderna Fancis och Ian Cuthbert som byggt och driver detta lilla destilleriet med en kapacitet på bara ca. 65000 liter och där man fyller endast runt 100 st fat om året. Destilleriet ligger cirka 30 km sydost om Perth, där det mesta är fält med odlingar av olika sädesslag men mest korn, så även som på deras gård.

De allra första dropparna kom ur pannorna 2005 och där det tog hela 13 år innan de första dropparna fick se insidan av en flaska för försäljning och där de klassiska orden ”when it’s ready” gäller stenhårt…”

(Detta är en whiskypost som bygger på en ”freebee”-sample som inkommit till freddeboos.se-bloggen)

Daftmill Single Cask Sherry Butt (2011) 60,3%

 WHISKY: Daftmill Single Cask Sherry Butt
 STYRKA: 60,3%  DESTILLERAD: 2011 BUTELJERAD: 2022
 REGION: Lowland  TYP: Singlemalt PRIS: 1.679 kr
 DESTILLERI: Daftmill  SB-ART NR: 41453
 BUTELJERARE: Berry Bros & Rudd  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 FATTYP: En first fill oloroso sherry cask, buteljerad enbart för Sverige, Antal flaskor: 630 st.
Mina omdömen: Daftmill Single Cask Sherry Butt (2011) 60,3%

DOFT: Åh vilken underbar sherrynos på denna! Tjock, nästan krämig i konsistensen och där russin, dadlar, mörk sirap samsas på ett bra sätt med den underliggande ekigheten som också finns här. Ganska hög sherrysötma med lite svagt lädersträva inslag och en mjuk maltig not. Detta doftar riktigt gott!

SMAK: Inte heller smaken går av för hackor och där sherrysötma möter dunkla inslag av mörka bär, dadlar och sultanrussin. Bakom finns tjock och fylliga ekfatsinslag med liten underliggande fatbeska i sig som bryter av och stöttar upp på ett bra sätt. En riktig sugkaramell att njuta, begrunda och mysa av länge!

EFTERSMAK: Kvarhängande, lätt krämiga sherrynoter där även en något lättare och kryddig ton också följer med. En riktigt sugkaramell och där toffekolan inte är långt borta. Yummy!

HELHET: En riktigt mysig sherrywhisky med hög kvalitet och med mycket trevliga inslag som är en fröjd för både gom och själ… Lämnar väl kanske ett visst hål i plånboken om man inte är gjord av pengar eller beroende lite på hur man prioriterar. 😀

TOTALPOÄNG: 17,25 p av 20,00 p

Notering: 230607, Sample/varuprov, Clydesdale

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 129 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *