Kneippen-provning – ”Kilchoman No 2” – med @whisky_robert

Har haft den mycket stora glädjen att åter kunna få närvara vid en onlineprovning i regi av Kneippen Whisky och där det denna gången var Kilchoman-fantasten @whisky_robert som (med stort bravur!) agerade provningsledare på detta åter mycket trevliga Google Meet-event. 

Ett onlineevent och en whiskyprovning i det blinda där en Kilchoman-vertikal på hela sju stycken olika buteljeringar skulle komma att avnjutas under denna torsdagskvällen och där det totala och begränsade deltagarantalet (ink. Robert) landade på tretton stycken uppkopplade och närvarande whiskyentusiaster.

Kneippen-provning - "Kilchoman No 2" - med @whisky_robert

Till detta utvalda startfältet och till denna whiskylinan hade all ingående whisky bidragits av Robert själv och som håller Kilchoman-destilleriet högt, eller kanske till och med allra högst ibland favoriterna. Detsamma gäller även undertecknad som också har ett svagt öga till den oftast ganska sotrökiga whiskyn som produceras vid det numera och i dagens mått mätt ganska gamla 20-åriga Islay-destilleriet.

Kneippen-provning - "Kilchoman No 2" - med @whisky_robert

Likt tidigare provningar kördes denna vertikalprovningen med whisky ifrån Kilchoman enligt upplägget som ett ”helt blindprov” och där vi på förhand inte visste vad som fanns i våra glas, mer än att det var whisky ifrån detta destilleriet. De sju olika sorterna doftades, smakades och bedömdes i gemensam ordning ifrån vänster till höger och där vi också hade till uppgift att personligen och i slutet av själva provningen rösta på våra två enskilt bästa whiskys.

Under provningens gång så presenterade provningsledaren Robert samtidigt lite mer fakta om varje enskild whisky. Vi försökte gemensamt även oss på att gissa på både typ av vilken fatlagringstyp samt vilken alkoholhalt den provade whisyn hade och innan det efterföljande facit direkt presenterades. Givetvis kom det även också att diskuteras en hel del uppfattade doft- och smaknoter samt även lite kring ppm- och alkoholnivåer hos denna oftast ganska rökstinna Islay-whisky. (All smakad Kilchoman-whisky var givetvis och på ett föredömligt sätt även helt naturligt färgad och ej kylfiltrerad).

Vid denna fantastiska provningen så är de angivna smaknoterna baserade på samples i storleksordningen á ca. 2,2 cl. I vanlig ordning så försökte jag hinna med och göras egna och personliga noter på det som smakades men där det också kan förekomma en del noter som inkluderats ifrån diskussionerna som fördes kring varje smakad whisky. Mina personliga poäng inom parentes.

Kneippen-provning - "Kilchoman No 2" - med @whisky_robert

 

1: I det första glaset ut för aftonen och vår första whisky för kvällen så hade vi att göra med en Kilchoman Triple Cask Matured Ex-Bourbon, Oloroso, and PX Small Batch Release 46% och som buteljerats för whisky.de Clubflasche 2022. Antal flaskor: 12126 st. En whisky som av mig uppfattades som riktigt god (och lite mild) i den något rökiga doften och mjuka smaken och där även svavel, aska och en  del sötma kunde lokaliseras av flera av oss. För övrigt den alkoholsvagaste whiskyn i detta startfältet, vilket också skulle visa sig lite mer ju längre kvällen gick och när man stundom återkom till just detta glaset. (17,00/20,00 p)

2: Glas nummer två innehöll en något mer ”unknown” Kilchoman Small Batch Release 2011 Fresh Bourbon Casks 58,3% och där någon närmare eller vidare information om denna 5-åriga whisky har varit svår att finna, mer än att den är fatad under Mar & Aug 2011 och buteljerad i mars 2017. Denna var kraftigare och något mer oljig i nosen och där man även kunde hitta en del underliggande beska i smaken. En god whisky med ganska bra drag i! Detta gillar jag! (17,25/20,00 p)

3: Det tredje glaset var en Kilchoman Private Cask Release #213/2007 Bourbon (2017) 10 yo 56,4% och där munkänslan upplevdes lite tjockare/fylligare av flera och där det fanns en hel del aska i både smak och doft som samtidigt var rund och hade en del god sötma i sig. Mycket gott! (17,00/20,00 p)

4: Aftonens första sherrylagring kom i det fjärde glaset och var en Kilchoman 100% Islay Oloroso Butt Single Cask 144/2011 (French Exklusive, 20 ppm) 10 yo. 57,3%. En av många (inkl. mig själv) omtyckt och en riktigt god och sherrynyanserad och sherrystinn whisky som bjöd på ett lite mer sötbeskt bett mot slutet. En whisky som buteljerats för La Maison du Whisky och som denna kvällen poängmässigt lyckade ta en framröstad delad förstaplats ihop med whisky nr. 7. För mig personligen var detta kvällens bästa whisky! (18,00/20,00 p)

5: I det femte glaset var det dags att ta sig an en ganska begränsad whisky (105 flaskor) som fått en portvinsfinish (50 ppm) och som buteljerats för den holländska marknaden: Kilchoman Port Quarter Cask Finish 491B/2013 (The Whisky Trinity Exclusive) 8 yo. 55,2%. En mycket trevlig whisky som hade en del god rökighet i sig men som jag också uppfattade som lite söt och där portvinslagringen kanske lite grann också åt upp de rökigaste inslagen. Denna whisky hade fått en inledande lagringstid i 7 år på ett 1st Fill Ex-Bourbon Barrel för att sedan avslutas i 7 månader på Ruby Port Quarter Cask. (17,25/20,00 p)

6: Även i whisky nummer sex fick vi bekanta oss med en portvinsfinish också avsedd för den holländska marknaden och där whiskyn Kilchoman Ruby Port Quarter Cask 2151/2013 Bresser & Timmer (50 ppm) 7 yo. 56,1% i min mun tyckte jag bjöd på ett lite strävare avslut. Även smaken tyckte jag var ganska ekfat-ig och detta blev min poängmässigt sämsta whisky för kvällen… ja, men som ni nog redan förstått så var ju inte detta heller nån direkt äcklig whisky, även om den av mig denna kvällen fick lägst poäng! (16,50/20,00 p)

7: Sist ut och i det sjunde glaset så fanns det även här en whisky på trevliga 50 ppm och där det även denna gången handlade om en portvinslagring för den holländska marknaden. Kilchoman Port Matured Single Cask 470/2014 Bresser & Timmer 5 yo. 58,5% var kvällens alkoholstarkaste whisky och som av flera uppfattades hade en lätt rökskimmrig doft och där man i smaken kunde hitta en del vinösitet. Endast 296 st buteljerade flaskor och min näst bästa whisky denna helt fantastiska aftonen… (17,75/20,00 p)

Sammanfattningsvis en helt otrolig smakupplevelse att kunna få ställa alla dessa sju riktigt trevliga whiskys ifrån Kilchoman på ett och samma bräde och smaka på dom tillsammans. Att dessutom få göra det tillsammans med ett mycket trevlig gäng med whiskyentusiaster som uppskattar denna ädla dryck och som man kan bolla lite smakupplevelser med gör det ju också ännu roligare och ännu mera intressant! Ett megastort tack till ALLA och ”keep on dramming”!! 😄👍👌🏆🙌

Ett gäng glada whiskyentusiaster - "In peat we trust!"

Den totala sammanställningen för gruppen och för denna aftonens Google Meet-provning blev:

Whisky 1. 
Whisky 2. 
Whisky 3. 
Whisky 4. 5 röster (Kvällens delade VINNARE!) 👍👌😃
Whisky 5. 
Whisky 6. 
Whisky 7. 5 röster (Kvällens delade VINNARE!) 👍👌😃

Mina egna personligt satta omdömen och poäng för varje whisky kommer som vanligt att presenteras här på bloggen förtlöpande framöver och allteftersom varje enskild whisky har hunnit sammanställas.

Kneippen-provning – ”Kilchoman No 2” – med @whisky_robert Mina poäng
WHISKY 1: Kilchoman Triple Cask Matured Ex-Bourbon, Oloroso, and PX Small Batch 46% – (Wb) 17,00/20,00 p
WHISKY 2: Kilchoman Small Batch Release 2011 Fresh Bourbon Casks 58,3% – (Wb) 17,25/20,00 p
WHISKY 3: Kilchoman Private Cask Release #213/2007 Bourbon (2017) 10 yo 56,4% – (Wb) 17,00/20,00 p
WHISKY 4: Kilchoman 100% Islay Oloroso Butt SC 144/2011 (French Exkl) 10 yo. 57,3% – (Wb) 18,00/20,00 p
WHISKY 5: Kilchoman Port Quarter Cask Finish 491B/2013 (Whisky Trinity) 8 yo. 55,2% – (Wb) 17,25/20,00 p
WHISKY 6: Kilchoman Ruby Port Quarter Cask 2151/2013 Bresser & Timmer 7 yo. 56,1% – (Wb) 16,50/20,00 p
WHISKY 7: Kilchoman Port Matured Single Cask 470/2014 Bresser & Timmer 5 yo. 58,5% – (Wb) 17,75/20,00 p

Kilchoman-provning - freddeboos En FENO(L)MENAL Kilchoman-lineup med @whisky_robert Knippen Whisky - Kilchoman No2

Som avslutning på denna whiskyposten och detta whiskyinlägget vill jag även passa på att skicka med ett extra stort tack till Kneippen Whisky och denna gången till @whisky_robert som med bravur höll i denna mycket trevliga onlineprovningen! En mycket uppskattad provning för egen del och där man fick ta del av massor med svårfångad whisky ifrån Kilchoman. 👍🏆🥇🙌

Tidigare online-provningar som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid kan hittas:
| härhärhär | härhär |

För den som ev. kanske är lite närmare nyfiken på när Kneippen egna spännande buteljeringar som jag har fått ta del av kommer ut här på bloggen så kan jag bara säga att Ni får hålla ut och att det kommer, bara tiden medges! 😀 (provsmakning av whisky med denna kalibern vill man ju inte bara hasta fram)
(Vill man följa mig på Instagram så hittas jag på @freddeboos)

Notering: 240229, Google Meet-provning – ”Onlineprovning – ”Kilchoman No2”

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 81 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *