Kilchoman Loch Gorm (2018) 46%

Det lilla Kilchoman-destilleriet ute på Islay har alltid legat mig som whiskydrickare varmt om hjärtat. Största anledningen till det har varit deras rökwhiskyprofil som jag gillar skarpt. Oftast upplevd som en tungtjock och torvig rökwhisky med rejält drag under galocherna och med ett bra (rök)tryck. En whisky utan några färgämnen (natural colour) tillsatta för utseendets skull och som ej heller är kylfiltrerad (non chill filtered) utan som har fått behålla alla sina smaksediment ifrån faten. Dessutom hittar man inget nervattnat tjafs under 46% härifrån. 🙂

Årets Loch Gorm-version är den sjätte i ordningen ifrån destilleriet och där man i år har gift samman 19 stycken olika oloroso sherrybutts från åren 2007, 2008 och 2011, dvs. några av destilleriets äldsta lagrade sherryfat. (Destilleriet byggdes under år 2002 och de första faten härifrån producerades år 2005).

Dagens whiskypost och smaknotering med poängbetyg är baserad på enbart en egenförskaffad sample-5:a.

 WHISKY:  Kilchoman Loch Gorm
 STYRKA:  46%  ÅR: 2018  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 799 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman  SB-ART NR:  40289
 PRODUCENT:  Kilchoman  LEVERANTÖR:  Enjoy Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO:  Årets utgåva ett giftermål av 19 stycken oloroso sherrybutts från 2007, 2008 och 2011, varav några av de äldsta sherryfaten från destilleriet. (15 000 btl.)

 

Mina omdömen: Kilchoman Loch Gorm (2018) 46%

 

DOFT: Näsan bjuds direkt på en bred och sherrykola-doftande inledning där det även finns en del trevlig torvrökighet som lurar i bakgrunden. Här finns även inslag av lädersoffa, russin, torkad frukt och krydnejlika.

SMAK: Träfatstoner som blandas upp med oljig diesel, mörka bär, lädersoffa och lätt torrbeska och sherrysträva inslag. Här finns massor att utforska! Lite ung, lätt spritig viltsinthet som hålls tillbaka av lite mognare malttoner. Upplever tyvärr lite att de goda rökinslagen tappat lite av intensiteten men där den samlade smakbilden ändå är riktigt god.

ESMAK: Det ganska långa efterspelet handlar mest om en lätt sherryklingande träighet som har en djupgående rökslöja över sig och som drar ut på smaken. Och det gillas! (att få känna ännu mer av den goda röken hade inte gjort något!)

HELHET: En whisky med god kapacitet men tyvärr inget krämig sherrymonster som har en dunderrök att samspela med och luta sig emot. Sherryinslaget som finns här har en lite mer diskret framtoning där även den torkade fruktigheten vill ta lite av platsen. Den trevliga Kilchoman-rökigheten finns här också i botten men känns något lite avrundad och tunn.   

Ev. kommentar: En god och ett spännande inslag på whiskyhyllan men ingen whisky jag skulle välja främst för dess sherrykaraktär. Kanske heller inte för dess rökighet då det finns andra buteljeringar som bättre visar destilleriets storhet och kapacitet. Noterbart är att prisskillnaden emot den första utgåvan av Loch Gorm (2013) endast har en differens på +1 kr dyrare för årets version. Ett köpargument gott nog bara det! 🙂

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20.00 p

Notering: 180829, Sample
 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *