Mina nyårskarameller… Höjdpunkter och böttennapp under året 2015!

Det har blivit dags att runda av året och ge det en liten tillbakablick och skänka en tanke på en del av de extra minnesfulla, både goda och onda smakupplevelser som jag har upplevt. 🙂

Som rökwhiskynörd har det varit lite grann både upp och ner i poängtabellen och där jag i ärlighetens namn har rynkat lite grann på näsan åt framförallt 200-årsjubilaren Laphroaigs yngre buteljeringar… Finns dock undantag!

  • Laphroaig Select, 40% (x3) – En ej åldersangiven blekfis utan större djup eller karaktär och som man (jag) lika gärna kunde ha varit utan. En besvikelse.
  • Laphroaig 15, 43% (2015) Limited Edition – 200th Anniversary (x2) – Med den magiska 18-åringen på väg att fasas ut så blir det inga större hurra-rop om den kommande ersättaren inte är bättre än så här…
  • Laphroaig Cairdeas 51,5% (Feis Ile) 2015 – Här visar man dock (för inbitna nörndar och trogna fantaster) att destilleriet fortfarande har mycket kvar att ge! En underbar skapelse och en riktig fröjd för gommen!!
  • Laphroaig 10 y.o Cask Strength 56,3% Batch 007 Den här har man gjort riktigt bra under tidigare versioner (några osmakade finns dock kvar på önskelistan) och årets version är inget undantag. Köpläge!!
  • Laphroaig 32 y.o 46,6% Visst kan det vara köpläge även på denna helt magnifika och ytterst begränsade skapelse och som jag och min whiskyblogg här på freddeboos.se fick den mycket stora äran att smaka några gratisdroppar av. Man bör dock gilla sin whisky i stil med ”mellanrökig_rosvatten_sherry_nyanserad” och ha ganska gott om stålar. Kanske inte det bästa jag smakat men otroligt kul att ens få chansen! 😀

 

Har också haft turen och lyckats knipa årets version av Ardbeg Supernova 54,3% (2015) Committee Release och som jag ändå tycker att man har lyckats riktigt bra med. Mer negativt är whiskyspekulations-boomen som numera alltid uppstår vid dessa ”kändissläpp” och eftertraktade utgåvor och där flaskorna många gånger enbart inhandlas för spekulationssyfte för att kunna tjäna en hacka i andra hand med trissade priser. Tråkigt!

Lika deprimerande har det ibland också varit med Systembolags-hemsidan som inte alltid riktigt har pallat trycket vid dessa mera exklusiva släpp och där upplägget och datasystemet kommer att behöva förbättras ännu mer för att vi konsumenter skall bli helt nöjda. Viss förbättring verkar dock på senare tid ha skett. Bra!

Mera roligt är alla dessa nya (och svensk-språkiga) whiskybloggare som under senare tid och året har blommat upp, dels på egna sidor och dels via olika facebook-sidor och där man allt som oftast kan jämföra och inhämta både för- och nackdelar hos olika whiskysorter innan man kanske bestämmer sig för ett inköp. Riktigt sköj!

Ett litet urval och några exempel och tips på läsvärda (oftast svenskspråkiga) whiskysidor, ej i inbördes ordning och som jag gärna följer regelbundet på den svensk/nordiska bloggfronten: (har säkert missat flera, sorry!)

Amnehärad’s Whisky Club
Veckans FredagsWhisky

Whiskynörden
Cask Finish
Whiskyboden
Öl & Whisky
Danish Whisky Blog
Vi som älskar whisky
Whiskyplace.se
Tastenote.se
Samuel Whisky
Whiskykritikerna
PN’s Whisky
Whisky Saga
Whiskymoro
Malty Towers
Peat.se
Thomas whiskyblogg
Whiskyval
Tjeders Whisky
WhiskyTower
Mickes Whisky
WhiskyABC
Änglarnas Andel

 

Några andra riktigt trevliga höjdpunkter som har bitit sig fast i minnet är några riktigt trevliga buteljeringar ifrån Indiska whiskytillverkaren Amrut (Portonova, Peated Indian Single Malt Aged In Oak Barrels 62,8% ) och givetvis alla våra många mycket lovande och spännande whiskys ifrån Sverige som kommit en bit på vägen!
(Box, Smögen, Hven, Mackmyra, Wannborga, Gammelstilla)

Några spännande ungtuppar som har hunnit provas under året är:
(har några fler på lager men där tiden inte riktigt har räckt till…)

 

I ”min” tillhörande whiskyklubb AWC har det under året tyvärr varit ganska lugnt med bara två ordinarie whiskyprovningar. (Event 17 och Event 18) Hoppas att vi lyckas få till några fler under 2016! Vår månatliga och hemliga blindprovssamples har vi dock haft hyfsat bra flyt på och där vi har hunnit testa 11 st olika sorter.
Vill också påminna om att fler bidrag på nya klubbhemsidor/bloggar också är hjärtligt välkomna in på listan!

Några riktigt mysiga tappningar som smakats och som kan vara värda att nämnas i sammanhanget när året skall summeras och som definitivt kan rekommenderas är:

 

Föga överraskande är det mycket rökwhisky på min topplista även i år samt också några sherrydräpare! 😛

Tycker det också skall bli intressant att se vartåt min egen lilla vattedmalt-komponering kommer att ta vägen och där det förhoppningsvis under kommande året kan bli några provsmakningar och blogginlägg om den.

En av årets absolut värsta smakupplevelser och årets böttennapp och som jag skulle vilja utfärda ett litet varningens ord för är Ole Smoky Original Moonshine 50%. Fy satan, vilken otäck ge_bort_whisky… 😉 😀

Ja, detta blev väl kanske inte så mycket till årskrönika att hurra för men där jag i alla fall och avslutningsvis vill ge ett STORT TACK till alla mina sidbesökare, alla whiskyblogg-kompanjoners samt även Systembolaget och alla whiskyimportörer som också är en bidragande del till att freddeboos.se fortfarande existerar.

Humm, börjar också snart dra ihop sig mot 500 st smakade sorter… Luktar jubileumsfirande må jag säga!
Undra vilken whisky man skall fira detta med? Förslag mottages tacksamt! 😀

Peace, Malt & Rock n’ Roll och GOTT NYTT ÅR & God fortsättning tillönskas eder ALLA!

//Fredde

Psst! Du har väl addat freddeboos.se också på:
Twitter Facebook Instagram ⇠

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.